Sumac - De citrus van de bergen
Wat is sumac?
Sumac (uitgesproken als SOE-mak) is de vrucht van een struik (Rhus coriaria) die overal in het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied groeit. Deze bessen variëren in kleur van baksteenrood tot donkerpaars, afhankelijk van waar de struik groeit.

De bessen worden vlak voordat ze rijp zijn, geoogst en vervolgens in de zon te drogen gelegd. Hoewel hele gedroogde bessen verkrijgbaar zijn in de teeltgebieden, wordt sumac meestal verkocht in de vorm van grof of fijn poeder.

Hoe smaakt sumac ?
Vóór de introductie van citroenen gebruikten de Romeinen sumac als zuurmiddel. Het heeft een aangename, pittige smaak met een vleugje citrusvruchten en vrijwel geen aroma.

Waar wordt sumac voor gebruikt?
Sumac is een essentieel ingrediënt in de keuken van het Midden-Oosten en wordt gebruikt in kruidenrubs, marinades en dressings, en wordt ook geserveerd als specerij.

Samen met sesamzaad en gedroogde tijm is sumac een van de hoofdingrediënten van het kruidenmengsel za'atar, dat wordt gebruikt om vlees en groenten op smaak te brengen, of gemengd met olie om een pasta te maken die op brood wordt gesmeerd alvorens het te bakken.

Sumac past goed bij kip, vis en zeevruchten, lam, aubergine, kikkererwten en linzen. Voor een heerlijke marinade of dressing meng je het met yoghurt en andere kruiden en specerijen zoals chilipeper, koriander, komijn, paprika en peterselie.

Laat een opmerking

Alle opmerkingen worden gemodereerd alvorens te worden gepubliceerd