Gochujang - Gerfementeerde chili en sojapasta

Wat is gochujang? Waar is het van gemaakt?

Gochujang is een dieprode, zachte en pittige pasta die populair is in de Koreaanse keuken. De pasta wordt gemaakt van Koreaans chilipoeder (gochugaru), gefermenteerd sojapoeder (mejugaru), poeder van kleefrijst (sssalgaru) en zout. De traditionele methode om gochujang te maken kan drie tot zes maanden in beslag nemen, waarbij de pasta in een pot van klei wordt opgeslagen en in de volle zon rijpt. 

Hoe smaakt gochujang?
Wij vinden dat gochujang een diepe, rijke tomaatachtige smaak heeft - zoet, zuur en pittig in één! Maar het zal je misschien verbazen hoe complex de smaak eigenlijk is. Fermentatie geeft het een heerlijk zoute umami kick, terwijl Koreaans chilipoeder een vleugje zoetheid geeft om het geheel af te ronden.

Hoe pittig is gochujang?

Gochujang is verkrijgbaar in zowel milde als hete versies. Als je bang bent dat het te pittig is als je het voor de eerste keer gebruikt, kun je proberen minder toe te voegen dan het recept voorschrijft, totdat je gewend bent aan de smaak en de hittegraad. Daarna kunt u de smaak aanpassen tot u het perfecte kruidige niveau hebt dat bij uw voorkeur past.

Waar wordt gochujang voor gebruikt?

We gebruiken gochujang meestal als basis voor stoofschotels zoals Budae Jjigae (Koreaanse legerstoofpot), Dakgalbi (Pittige Koreaanse kipschotel) en Tteokbokki. Het kan ook worden gebruikt om dipsauzen op te leuken, om soepen hartig te maken en als marinade voor vlees, zoals Koreaanse gebakken kip. Ook Ottolenghi gebruikt gochujang in zijn laatste boek !

Laat een opmerking

Alle opmerkingen worden gemodereerd alvorens te worden gepubliceerd