Chipotle - De gerookte Mexicaanse peper

Wat is Chipotle?
Chipotle is een medium pikante, zo rijp mogelijk, doorgerookte jalapeño chili peper die vooral wordt gebruikt in de Mexicaanse of Texmex keuken.

De techniek van het roken en drogen van jalapeños is een vroeg voorbeeld van het bewaren van voedsel in Meso-Amerika, nog voor de Azteken, hoewel de naam chipotle afkomstig is van hun woord chilpoctli, dat "gerookte chilipeper" betekent. Christoffel Columbus kwam deze chilipepers waarschijnlijk tegen op zijn reis naar de Nieuwe Wereld en bracht ze mee naar Spanje, waar ze zich later verspreidden over Europa, India en verder. Het feit dat ze bewaard zijn gebleven, heeft ze in staat gesteld de lange reis te overleven.

Hoe smaakt chipotle?
Chipotles hebben een rokerige smaak met een gemiddelde hitte. Ze zijn een van de specerijen vaak gebruikt worden bij het koken van groenten om ze een vlezige of "gegrilde" smaak te geven. Je kan ze ook gebruiken bij het bereiden van een rub of in een marinade. 

Waar wordt chipotle voor gebruikt ?
Ze geven ook veel diepte en kleur aan het eindgerecht. Ze zijn niet alleen geschikt voor Mexicaanse of Latijns-Amerikaanse gerechten, maar kunnen ook worden gemalen en over gekookte of rauwe gerechten worden gestrooid. Door de complexe noten van het poeder is het ook een perfecte toevoeging aan desserts.

Wereld

Laat een opmerking

Alle opmerkingen worden gemodereerd alvorens te worden gepubliceerd